نشست تخصصی بزرگداشت روز جهانی GIS

برگزاری نشست تخصصی بزرگداشت روز جهانی GIS در دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی

۲۷ آبان ۱۳۹۶ | ۱۴:۲۳ کد خبر : ۶۴۱۰ اطلاعیه ها

همزمان با روز جهانی GIS در سراسر دنیا در 15 نوامبر سال 2017 ، گروه سنجش از دور و GISدانشگاه تبریز نسبت به برگزاری نشست تخصصی بزرگداشت روز جهانی GIS در دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی اقدام نمود. در این این نشست تخصصی که با همکاری انجمن علمی گروه GIS برگزار شد ، نسبت به معرفی گروه سنجش از دور و GIS دانشگاه تبریز، اهداف آموزشی، پژوهی و فناورانه این گروه، طرحهای تحقیقاتی و اجرایی این گروه اقدام شده و مهمترین تحولات علمی GIS در سطح دنیا و همینطور جایگاه کشور ما در رابطه با GIS در سطح دنیا مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

این نشست تخصصی با خوشامدگویی ریاست دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی آقای دکتر روستایی شروع شد. آقای دکتر روستایی ضمن معرفی GIS و اهداف اصلی آن نقش این فناوری را در علوم محیطی  مهم ارزیابی نموده و نسبت به استفاده اصولی  از GIS در راستای اعتلای سطح  فرهنگی و توسعه علمی تاکید نمودند.

در ادامه نشست آقای دکتر خلیل ولیزاده کامران، مدیر گروه رشته سنجش از دور و GIS،نسبت به معرفی گروه سنجش از دور و  GIS  دانشگاه تبریز اقدام نمود. آقای دکتر ولیزاده بیان داشتند که گروه سنجش ا زدور و GIS  از سال 1381 در سطح دانشگاه تبریز تشکیل شده و یکی از موفق ترین گروه دانشگاه در زمینه تربیت نیروهای متخصص در سطح استان و کشور می باشد. ایشان تاکید کردند که این گروه توانسته است حجم بالایی از مقالات علمی- پژوهشی، ISI و مقالات همایشی را تولید نماید و از این نظر در دانشگاه تبریز در جایگاه بالایی قرار دارد. براساس اظهارات آقای دکتر ولیزاده گروه سنجش از دور و GIS  دانشگاه تبریز یکی از موفق ترین گروه در تجاری سازی دانش بوده و در زمینه ارتباط دانشگاه با صنعت سوابق خوبی را دارد.

آقای دکتر بختیار فیضی زاده نیز اعضای هیئت علمی این گروه نسبت به معرفی سابقه علمی GIS  و مهمترین تحولات تاریخی آن در سطح دنیا اقدام نمودند. ایشان اذعان داشتند که GIS در سال 1960 برای اولین بار در کانادا توسط راجر تامیلسون راه اندازی شد و طی چند دهه تبدیل به یکی از مهمترین علوم قرن حاضر شد که تحولات علمی متعددی را در رشته های مرتبط ایجاد نموده است. آقای دکتر فیضی زاده تاکید کردند که تحلیلهای مکانی GIS  متخصصین رشته های علوم محیطی، منابع طبیعی، برنامه ریزی شهری، معماری، طراحی، علوم اجتماعی، مدیریت اقتصاد، پزشکی و در کل تمامی رشته هایی که با نقشه و اطلاعات مکانی سرو کار دارند را قادر ساخته است تا نسبت به آماده سازی اطلاعات خود در محیط GIS   اقدام نموده و از قابلتهای پایگاه داده ای آن برای مدیریت این اطلاعات استفاده نمایند. ایشان ادامه دادند که استفاده از این اطلاعات در محیط GIS محقیقن را قادر ساخته تا با بهره گیری از قابلیت تحلیلهای مکانی انواع مدلسازی ها را انجام داده و کاربردهای رشته خود در محیط GIS را عملیاتی سازند.

آقای دکتر فیضی زاده همچنین در بخشی از سخنرانی خود نسبت به پیش بینی زمینه های آتی در GIS اقدام نموده و تاکید کردند که موضوعاتی نظیر Big Data, Real Time GIS, Cyber GIS, 3D Web GIS، موبایل GIS و کاربردهای GIS   در علوم تلفیقی مهمترین موضوعاتی هستند که GIS به سمت آنها گرایش پیدا کرده است. ایشان ادامه در ادامه نسبت به بررسی جایگاه کشورمان در علوم GIS اقدام نموده و سطح علمی کشور را با سطح بین المللی مورد مقایسه داده و تاکید کردند که خوشبختانه متخصصین سنجش از دور و GIS در سطح کشور با اشرافیت کامل خود بر این علوم زمینه بسیار مناسبی را برای توسعه GIS در سطح کشور فراهم آورده اند. براساس اظهارات ایشان، ایران در حال حاضر یکی از مهمترین کشورها در توسعه علمی GIS در سطح دنیا می باشد و انواع مقالات تخصصی چاپ شده توسط نویسندگان ایرانی در سطح دنیا، گواه محکمی برای این موضوع می باشد. ایشان اظهار داشتند که با گسترش کاربردهای GIS در بخشهای مختلف جامعه و آشنایی مدیران و مسئولین دستگاه های اجرایی با فناوری GIS پیش بینی می شود که در آینده ای نه چندان دور فرصت اشتغال خوبی برای دانشجویان این رشته ایجاد شود.

آقای دکتر حسن اصلانی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تبریز و میهمان نشست تخصصی GIS، نسبت به معرفی اهداف GIS و مهمترین کاربردهای آن در علوم پزشکی اقدام نمودند. آقای دکتر اصلانی تاکید کردند که استفاده از GIS  در بسیاری از علوم اجتناب ناپذیر شده و در حال حاضر بدون استفاده از GIS  مدلسازی های محیطی و زیست محیطی را تجسم نمود. براساس اظهارات ایشان در حال حاضر GIS  دارای کاربردهای متعددی برای علوم پزشکی است. ایشان ادامه دادند اگر در بحث های برنامه ریزی بهداشت ما از توابع تحلیلی GIS استفاده می کردیم مطمئنا الان شرایط بهداشت در سطح جامعه متفاوتر می بود. آقای دکتر اصلانی تاکید کرد که GIS می تواند در خدمات رسانی بهتر به ساکنین شهرها، تعیین محدوده عملکردی مراکز بهداشتی، مکانیابی انواع مراکز بهداشتی و ... مورد استفاده قرار گیرد. ایشان اظهار داشتند که استفاده از GIS بایستی چنان در سطح جامعه رواج پیدا کند که حتی یک پزشک برای مکانیابی مطب خود از آن استفاده نماید. ایشان ادامه دادند که این علم به عنوان یک تکنولوژی برتر در اختیار مدیریان و تصمیم گیران است و اگر به درستی استفاده گردد زمینه ساز توسعه پایدار در سطح جامعه خواهد بود. با توجه به گسترش چشمگیر GISایشان ابراز داشتند که در آینده شاهد بازار کار بسیاری گسترده ای برای GIS خواهیم بود و این نویدی روشن برای دانشجویان و متخصصین این رشته است.

اختتامیه این نشست با بازدید از نمایشگاه گروه سنجش از دور و GIS همراه بود.